Content Management Powered by CuteNews
Misija Republike Srbije pri NATO
| |     ћирилица | english  
Naslovna
Demilitarizacija viška ubojnih sredstava

Kragujevac, 12. oktobar 2016. godine - U Tehničkom remontnom zavodu u Kragujevcu svečano je otvoren Projekat demilitarizacije viška ubojnih sredstava i unapređenja kapaciteta TRZ Kragujevac pod okriljem NATO Povereničkog fonda.

Svečanosti su prisustvovali ministar odbrane Zoran Đorđević sa saradnicima, zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO za političke odnose i bezbednosnu politiku Džejms Apaturaj, ambasadori zemalja donatora i predstavnici NATO Agencije za podršku i nabavke, koja realizuje projekat.

Zahvaljujući zvanicama i donatorima na uloženim sredstvima, ministar odbrane Zoran Đorđević je istakao da je početak realizacije projekta podrazumevao ispunjenje velikog broja preduslova koji su pokazali sposobnost kapaciteta Vojske Srbije i Tehničko remontnog zavoda za izvršenje delaboracije i uništenja viškova municije, što, pre svega, vodi povećanju bezbednosti građana Srbije.

- Projekat je formalno pokrenut još u julu 2013. godine kada je započeto prikupljanje sredstava za izvršenje tog značajnog zadatka, a završeno nedavnim potpisivanjem pravnog okvira za njegovu implementaciju. Stvaranje uslova za bezbedni smeštaj i čuvanje viška municije predstavlja jedan od prioriteta Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Tokom poslednjih desetak godina, preduzeti su dodatni napori u izgradnji i osavremenjivanju objekata infrastrukture i uništavanje viškova ubojnih sredstava koji su prepoznati kao veliki bezbednosni problem i rizik. Time je iskazana rešenost Republike Srbije da se ne ponovi nesreća koja se dogodila pre deset godina u Paraćinu. Naš osnovni cilj jeste podizanje efikasnosti sistema upravljanja zalihama i smanjenja rizika štetnog uticaja na okruženje. Problem viškova ubojnih sredstava rešavan je prvenstveno sopstvenim snagama, a korišćeni su i raspoloživi mehanizmi međunarodne pomoći. Jedan od mehanizama koji su omogućili postizanje značajnih rezultata u ovoj oblasti bila je i saradnja pod okriljem NATO Povereničkog fonda, rekao je, između ostalog ministar Đorđević.

Republika Srbija koristila je do sada mehanizme NATO Poverilačkog fonda u navedene svrhe u dva navrata: 2003. godine na projektu rešavanja viškova malog i lakog streljačkog naoružanja i u periodu od 2005. do 2007. godine na projektu uništavanja protivpešadijskih mina.

- Aktivnostima Povereničkog fonda obezbeđena je potrebna podrška za prikupljanje nedostajućih sredstava za realizaciju tog značajnog projekta, a sve sa ciljem da se zadaci realizuju u skladu sa najsavremenijim bezbednosnim i ekološkim standardima. Realizacija ovog projekta doprineće podizanju kapaciteta Tehničkog remontnog zavoda, što će dodatno uticati i na pozicioniranje Zavoda kao centra za delaboraciju municije u regionu. Uveren sam da će Srbija, zajedno sa svojim partnerima na Projektu ovaj značajni zadatak uspešno da izvrši, rekao je ministar Đorđević.

Prisutnima se obratio i zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO za političke odnose i bezbednosnu politiku Džejms Apaturaj koji je istakao da je Vojska Srbije proteklom saradnjom sa Poverilačkim fondom nedvosmisleno pokazala da shvata veliki značaj bezbednog uiništavanja viškova municije.

- I Srbija je poput drugih zemalja regiona imala priliku da uvidi opasnost koja dolazi od municije i eksplozivnih sredstava koji se nebezbedno čuvaju. Ova institucija će svojim aktivnostima doprineti da se viškovi municije unište na bezbedan način, čime se povećava sigurnost svih građana. Ovo je takođe, još jedna prilika da se sagledaju svi oblici saradnje između Srbije i NATO, rekao je Džejms Apaturaj.

Projekat "Demilitarizacija viškova ubojnih sredstava kroz NATO poverenički fond" iniciralo je Ministarstvo odbrane krajem 2011.godine, a za realizaciju projekta određena je NATO Agencija za podršku i nabavke (NSPA). U septembru 2015. godine je potpisan, a krajem februara 2016. godine u Skupštini Srbije i ratifikovan Sporazum o pružanju logističkih usluga između Vlade RS i NATO Organizacija za podršku i nabavke (NSPA). Ovaj sporazum pokriva širi aspekt saradnje u oblasti logistike, a jedan njegov segment se odnosi i na saradnju u okviru povereničkih fondova. U skladu sa Sporazumom za realizaciju projekta demilitarizacije u martu 2016. godine potpisan je Implementacioni sporazum između Ministarstva odbrane i NSPA.

Predviđeno trajanje projekta je dve godine, a realizovaće se fazno u Tehničkom remontnom zavodu u Kragujevcu. Realizacijom projekta planirano je uništavanje preostalih viškova ubojnih sredstava koji trenutno iznose oko 784 tone.Finansijska sredstva za realizaciju projekta procenjena su na oko 3,4 miliona evra i biće utrošena na delaboraciju ubojnih sredstava, unapređenje kapaciteta TRZ Kragujevac za bezbednu realizaciju projekta, kao i administrativne troškove NSPA.

Zemlje donatori u okviru dosadašnje realizacije projekta su: SAD, Velika Britanija, Švajcarska, Italija, SR Nemačka, Irska, Mađarska, Češka, Norveška, Turska i Slovačka. Ukupna do sada prikupljena donatorska sredstva iznose oko 1,6 miliona evra. U realizaciji projekta planira se i doprinos Republike Srbije u obimu do 450.000 evra kroz finansiranje rada TRZ Kragujevac. Paralelno sa procesom demilitarizacije, a sa ciljem stvaranja uslova za unapređenje kapaciteta TRZ Kragujevac, vršiće se i nabavka opreme i alata, sanitetskog i vatrogasnog vozila, sredstava integralnog transporta, kao i obuka osoblja. Kroz realizaciju ovog projekta stvaraju se dodatne pretpostavke za pozicioniranje TRZ Kragujevac kao regionalnog centra za demilitarizaciju municije. Današnja ceremonija predstavlja dokaz spremnosti i otvorenosti Republike Srbije za saradnju i razvoj dobrih odnosa sa partnerskim zemljama i organizacijama, usmeren ka minimizaciji bezbednosnih rizika i unapređenju regionalne stabilnosti. U tom smislu značajna je i donacija sanitetskog vozila i viljuškara NATO Agencije za podršku i nabavke, uručena u Tehničkom remontnom zavodu.

U ime zemalja donatora prisutnima su se obratili i ambasadori Velike Britanije Denis Kif, SAD Kajl Skat i Italije Đuzepe Manco, kao i predstavnik NATO Organizacije za podršku i snabdevanje Orhan Muratli, pomoćnik generalnog menadžera za logistiku.  

Izvor: www.mod.gov.rs


Verzija za štampu
Događaji
Razgovor ambasadora Udovičkog sa delegacijom NS RS
Studijska poseta polaznika VSBO institucijama NATO i EU
Razgovor ambasadora Udovičkog sa predstavnicima medija iz R.Srbije
Razgovori ambasadora Filipovića u sedištu NATO
Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom
Sastanak predsednika Aleksandra Vučića sa zamenicom GS NATO Rouz Gotemeler
Sastanak ministra Vulina sa zamenicom GS NATO
Očuvanje mira zajednički interes Srbije i NATO
Srbija nastavlja politiku vojne neutralnosti
Uz podršku NATO, srpski naučnici predvode istraživački projekat za razvoj komercijalne proizvodnje biogoriva iz algi
Razgovor ambasadora Udovičkog sa predstavnicma medija iz R.Srbije
Sastanak predsednika Srbije A.Vučića sa zamenicom GS NATO R.Gotemeler
Partnerstvo Srbije sa NATO značajno unapređeno
Studijska poseta polaznika VSBO institucijama NATO i EU
Saopštenje GS NATO J.Stoltenberga povodom nesreće u Tehničko-remontnom zavodu u Kragujevcu
Sastanak premijera A.Vučića sa GS NATO J.Stoltenbergom u Davosu
Helikopterom KFOR izvedena medicinska evakuacija novorođene bebe iz Prištine za Beograd
Srbija faktor stabilnosti u regionu
NATO poštuje vojnu neutralnost Srbije
Razgovori o dosadašnjoj primeni Individualnog akcionog plana partnerstva Srbija – NATO u Briselu
OGLAS ZA PRUŽANjE USLUGA U CILjU OTUDjENjA NEPOKRETNOSTI
Ministri spoljnih poslova i odbrane primili zamenika pomoćnika generalnog sekretara NATO
Stabilnost na Zapadnom Balkanu zajednički interes Srbije i NATO
Demilitarizacija viška ubojnih sredstava
Srbija i NATO imaju korektne partnerske odnose
Konsultacije u Sedištu NATO
Sastanak zvaničnika MSP-a sa delegacijom PS NATO
Srbija neće menjati politiku vojne neutralnosti
Ministar Dačić razgovarao sa generalom Peterom Pavelom
Poseta Srbiji predsedavajućeg Vojnog komiteta NATO
Kfor ima ključnu ulogu u zaštiti srpskog naroda na Kosmetu
Saradnja sa NATO u interesu Srbije
Susret ministara Dačića i Gašića sa generalnim sekretarom NATO Stoltenbergom
(VIDEO) - Zajednička konferencija za medije premijera Aleksandra Vučića i generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga (Beograd, 20. novembar 2015. godine)
Generalni sekretar NATO doputovao Beograd
Poseta članova SEEGROUP Srbiji
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije razgovarao sa novim komandantom Kfora
Ministar odbrane Bratislav Gašić u poseti NATO Komandi združenih snaga u Napulju
Sаstаnаk SEEGROUP posvećen borbi protiv terorizmа i fenomenu strаnih borаcа iz regionа Zаpаdnog Bаlkаnа
Srbija za razvoj saradnje sa NATO kroz Partnerstvo za mir
Gašić i Stamatopulos o saradnji Srbije i NATO
Sastanak načelnika Generalštaba Vojske Srbije i komandanta KFOR-a
SEEGROUP panel-diskusija na temu strategijskih komunikacija i javne diplomatije
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije na sastanku Vojnog komiteta NATO
Poseta Srbiji predsedavajućeg Vojnog komiteta NATO
Ministri Dačić i Gašić u poseti Sedištu NATO-a u Briselu
Sastanak SEEGROUP posvećen aktivnostima srpskog predsedavanja OEBS
Poseta Srbiji komandanta Združenih snaga NATO Napulj, admirala Marka Fergusona
Sastanak predsednika Vlade R.Srbije A.Vučića sa generalnim sekretarom NATO J.Stoltenbergom
Ministar Dačić pozdravio usvajanje IPAP između R.Srbije i NATO
Generalni sekretar NATO J.Stoltenberg pozdravio usvajanje IPAP između R.Srbije i NATO
Srbija predsedavajuća SEEGROUP u 2015. godini