Content Management Powered by CuteNews
Misija Republike Srbije pri NATO
| |     ћирилица | english  
Naslovna

 

 

Manfred Worner Building, NATO HQ, 1110 Brussels, Belgium

Telefon: +32 2 707 79 81

E-mail:

mission@serbianato.be 

mission.serbia.nato@mfa.rs


Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
 

Fotografski prikazi Srbije: autor Dragoljub Zamurović

  DOGAĐAJI
 
04. decembar 2021. godine - REFERENDUM: GLASANJE U INOSTRANSTVU

 

 

Povodom republičkog referenduma radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava Republike Srbije koji je raspisan za 16. januar 2022. godine, prenosimo obaveštenje Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave:

 

Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (25. decembar 2021. godine), mogu podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećem republičkom referendumu glasati u inostranstvu.

 

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećem republičkom referendumu i potpis podnosioca zahteva.

 

Diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da birač želi da glasa prema mestu boravišta u inostranstvu, na propisani način dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji, koja o tome donosi rešenje.

 

Po donošenju rešenja o određivanju biračkih mesta od strane nadležne izborne komisije za glasanje na republičkom referendumu, nadležna opštinska, odnosno gradska uprava donosi rešenje o upisivanju podatka da će birač na republičkom referendumu glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i biračko mesto na kome će glasati, odnosno rešenje da nisu ispunjeni uslovi da će birač na izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu.

 

Nakon donošenja rešenja da će birač na predstojećem republičkom referendumu glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska po mestu prebivališta u zemlji, odnosno upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.

 

Ukazuje se da se podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak. U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak za odlučivanje po zahtevu za upis podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.

 

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti elektronskim putem, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana i registarskom broju lične karte, na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave – https://upit.birackispisak.gov.rs/

 

Takođe, obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.”

 

Ministarstvo spoljnih poslova poziva državljane Republike Srbije koji žele da iskoriste svoje glasačko pravo u inostranstvu da se obrate najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije. Lista diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije se može naći ovde - https://www.mfa.gov.rs/predstavnistva/predstavnistva-srbije-u-svetu.


15. novembar 2021. godine - Srbija odgovoran i pouzdan partner NATO

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da naša zemlja ne teži članstvu u NATO, ali da nastoji da održi dijalog i saradnju, naglasivši da Srbija posebno ceni stav te organizacije o punom poštovanju naše vojne neutralnosti.

Brnabić je, na otvaranju 101. Rouz-Rot seminara Parlamentarne skupštine NATO „Evroatlantske integracije, partnerstvo za mir i dalji koraci u suočavanju sa preostalim izazovima na Zapadnom Balkanu“ u Skupštini Srbije, ukazala na to da Srbija gradi poziciju odgovornog i pouzdanog partnera NATO.

 

 

Ona je ocenila da je saradnja naše zemlje i te alijanse u proteklom periodu bila dobra, i navela da je Srbija u saradnji sa NATO uspešno realizovala više od 40 projekata.

Premijerka je istakla da je posebno zadovoljna implementacijom projekta koji je usmeren na novu generaciju baterija zasnovanih na ugljeniku, koje neće sadržati litijum.

Predsednica Vlade je, govoreći o regionalnoj saradnji, naglasila da su mir i bezbednost u regionu osnovni uslov za napredak svake zemlje, ali i za čitav region.

Bilo kakva nestabilnost u bilo kom delu utiče na čitav region, rekla je Brnabić i dodala da Srbija ceni svoje susede i da dosledno poštuje politiku nemešanja u unutrašnja pitanja susednih zemalja.

Ona je ocenila da Inicijativa „Otvoreni Balkan“ predstavlja šansu za region u vidu jačanja infrastrukture, slobode kretanja ljudi, robe, kapitala i usluga, ali i napomenula da ta inicijativa nije zamena za evrointegracije.

Premijerka je uputila poziv svima na Balkanu koji nisu pristupili „Otvorenom Balkanu“, uključujući i Prištinu, da se pridruže, napomenuvši da je taj poziv stalno otvoren i da će građani zemalja regiona imati neverovatno velike koristi od ove inicijative.

Brnabić je naglasila da Srbija pruža punu podršku Severnoj Makedoniji i Albaniji za dobijanje datuma za početak pregovora sa Evropskom unijom jer su to više nego zaslužile.

Mi u razgovorima sa partnerima iz EU uvek ističemo da je u interesu prosperiteta regiona da ove države što pre dobiju datum za početak pregovora, ali, takođe, izuzetno je važno da EU radi sa Bosnom i Hercegovinom na tome da ni oni ne budu zapostavljeni, rekla je ona.

Premijerka je, govoreći o stanju na Kosovu i Metohiji, predočila da se Srbi u pokrajini svakodnevno suočavaju sa bezbednosnim rizicima, a da je od početka ove godine zabeleženo 115 etnički motivisanih napada i devet upada specijalnih policijskih jedinica na sever Kosmeta.

Predsednica Vlade je istakla da je posebno poražavajuća činjenica da su Visoki Dečani svrstani među sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa Evrope.

Ona je naglasila da u Prištini nije videla spremnost za dijalog, o čemu govori sve veći broj napada na Srbe i to što Priština neće da ispuni Briselski sporazum.

Nerazumno je očekivati da idemo u pregovore oko nekog drugog sporazuma, a da Priština nije ispunila Briselski, nakon toliko godina od potpisavanja, ocenila je predsednica Vlade.

Premijerka je navela da Srbija ima nerešena pitanja iz prošlosti, ali da je usmerena na budućnost i na održavanje mira.

Izvor: www.srbija.gov.rs

Foto: Tanjug

 


12. novembar 2021. godine - Važna uloga Uneska za očuvanje srpske baštine na Kosmetu

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da su teški primeri ugrožavanja srpskog kulturnog, istorijskog i duhovnog nasleđa na Kosovu i Metohiji dokaz koliko je bitna uloga Uneska u zaštiti i očuvanju baštine.

 

 

Brnabić je, na 41. zasedanju Generalne konferencije Uneska u Parizu, naglasila da su četiri dragulja srpske srednjovekovne kulturne baštine na Kosmetu – Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, Gračanica i Bogorodica Ljeviška, očuvani zahvaljujući tome što su upisani na listu ugrožene svetske baštine, ali da je još stotine lokaliteta i spomenika ugroženo.

 

Srpska baština na Kosovu i Metohiji je od nemerljive važnosti ne samo za nacionalni identitet Srbije, već i kao deo cenjene evropske i svetske baštine, podvukla je ona.

 

Premijerka je ukazala na privrženost Srbije osnovnim principima Uneska – dijalogu i konsenzusu, utemeljenim u Povelji UN i Ustavu Uneska, zbog čega se mi kontinuirano zalažemo za depolitizaciju ove organizacije.

 

Izvor/Foto: www.srbija.gov.rs

Svi događaji

 
Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova