Content Management Powered by CuteNews
МИСИЈА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ПРИ НАТО - БРИСЕЛ
| |     latinica | english  
Насловна

 

Manfred Worner Building, NATO HQ, 1110 Brussels, Belgium

Телефон: +32 2 707 79 81

Електронска пошта:

mission@serbianato.be 

mission.serbia.nato@mfa.rs


Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
 

Фотографски приказ Србије: аутор Драгољуб Замуровић

Састанак председника Србије А.Вучића са заменицом ГС НАТО Р. Готемелер

Београд 23. јун 2017. - Председник Србије Александар Вучић састао се са заменицом генералног секретара НАТО Роуз Готемелер.

Председник Србије Александар Вучић истакао је у разговору са заменицом генералног секретара НАТО Роуз Готемелер да веома ценимо одлуку да тај војни савез на високом нивоу буде представљен на свечаном пријему поводом инаугурације.

„То је још један показатељ међусобног уважавања и добре сарадње која се развија упркос војној неутралности Србије“, истакао је председник Вучић. Он је замолио званичницу НАТО да пренесе поздраве генералном секретару Алијансе Јенсу Столтенбергу, који својим одмереним изјавама показује разумевање за позицију Србије и њене виталне интересе.

Председник Србије захвалио је на улози КФОР као гаранта безбедности Срба на Косову и Метохији.

Заменица генералног секретара НАТО Готемелер подржала је напоре које Србија улаже у очување стабилности и ширење сарадње у региону. Она је изразила задовољство што је у протеклом периоду између Србије и НАТО интензивиран дијалог на највишем нивоу, уз поштовање позиције Србије о војној неутралности.

Готемелер је поновила позив генералног секретара Столтенберга да председник Вучић посети седиште НАТО у Бриселу.

Извор: www.predsednik.rs


  Догађаји
 
Партнерство Србије са НАТО значајно унапређено

Београд, 5. април 2017. године – Председник Владе Републике Србије Александар Вучић примио је честитку генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга поводом избора за председника Републике Србије.

„Срдачно Вам честитам на избору за председника Републике Србије и желим много успеха у обављању Ваше нове дужности. Функција коју ћете преузети носи значајан политички утицај и морални ауторитет. Ви сте очигледно права особа за ту значајну улогу у времену пуном изазова за Србију и шири западни Балкан.

У протеклих неколико година, захваљујући Вашем вођству, партнерство Србије са НАТО значајно је унапређено уз видљиве резултате у бројним областима и пуно уважавање неутралности Србије и њене избалансиране спољне политике.Не сумњам да ћете наставити да радите на успостављању још ближе сарадње са НАТО алијансом на обострану корист.

Била би ми велика част и задовољство да Вам упутим позив да посетите седиште НАТО у функцији председника Републике Србије“ - наводи се у честитки генералног секретара Столтенберга.

Извор: www.srbija.gov.rs


Студијска посета полазника ВСБО институцијама НАТО и ЕУ

Брисел, 1. март 2017. године - Шеста класа полазника Високих студија безбедности и одбране (ВСБО) Војне академије Министарства одбране Републике Србије боравила је у Бриселу од 27. фебруара до 1. марта 2017. године у оквиру студијске посете институцијама НАТО и ЕУ.

Полазнике ВСБО примили су амбасадор Миомир Удовички, шеф Мисије РС при НАТО, амбасадорка Ана Хрустановић, шеф Мисије РС при ЕУ и амбасадорка РС у Краљевини Белгији Весна Арсић.

Током студијске посете Седишту НАТО, полазнике ВСБО примила је и заменица генералног секретара НАТО Роуз Готемелер. Такође, полазници ВСБО учествовали су и на панелу, у организацији Мисије Републике Србије при НАТО, посвећеном односима НАТО са земљама региона Западног Балкана.

ВИДЕО -  Прилог РТС о студијској посети ВСБО Бриселу (Званични YouTube канал РТС, емисија "Дозволите") 


Саопштење ГС НАТО Ј.Столтенберга поводом несреће у Техничко-ремонтном заводу у Крагујевцу

Брисел, 28. фебруар 2017. године - „Са тугом сам примио вест о експлозијама које су се догодиле у војном објекту у Крагујевцу, што је резултирало смрћу најмање једне особе и рањавањем или нестанком многих људи. Дубоко саосећам са свима који су погођени том несрећом, kao и са грађанима Србије.“ - наводи се у саопштењу генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга поводом несреће у Техничко-ремонтном заводу у Крагујевцу.

„Док власти Србије раде на утврђивању чињеница о овој трагедији, желим да изразим солидарност НАТО-а у овим тешким временима. Србија је сусед и цењен партнер НАТО-а. Алијанса остаје посвећена пружању помоћи земљама Западног Балкана, укључујући и Србију, у безбедном складиштењу оружја и уништавању опасног вишка муниције.“ – поручио је у саопштењу генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

Извор: www.nato.int

Сви догађаји

 
Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова