Content Management Powered by CuteNews
МИСИЈА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ПРИ НАТО - БРИСЕЛ
| |     latinica | english  
Насловна

 

Manfred Worner Building, NATO HQ, 1110 Brussels, Belgium

Телефон: +32 2 707 79 81

Електронска пошта:

mission@serbianato.be 

mission.serbia.nato@mfa.rs


Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
 

Фотографски приказ Србије: аутор Драгољуб Замуровић

  Догађаји
 
04. децембар 2021. године - РЕФЕРЕНДУМ: ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ

 

 

Поводом републичког референдума ради потврђивања Акта о промени Устава Републике Србије који је расписан за 16. јануар 2022. године, преносимо обавештење Министарства државне управе и локалне самоуправе:

 

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (25. децембар 2021. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећем републичком референдуму гласати у иностранству.

 

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећем републичком референдуму и потпис подносиоца захтева.

 

Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да бирач жели да гласа према месту боравишта у иностранству, на прописани начин доставља надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи, која о томе доноси решење.

 

По доношењу решења о одређивању бирачких места од стране надлежне изборне комисије за гласање на републичком референдуму, надлежна општинска, односно градска управа доноси решење о уписивању податка да ће бирач на републичком референдуму гласати према месту боравишта у иностранству и бирачко место на коме ће гласати, односно решење да нису испуњени услови да ће бирач на изборима гласати према месту боравишта у иностранству.

 

Након доношења решења да ће бирач на предстојећем републичком референдуму гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

 

Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

 

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана и регистарском броју личне карте, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – https://upit.birackispisak.gov.rs/

 

Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.”

 

Министарство спољних послова позива држављане Републике Србије који желе да искористе своје гласачко право у иностранству да се обрате најближем дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије. Листа дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије се може наћи овде - https://www.mfa.gov.rs/predstavnistva/predstavnistva-srbije-u-svetu.


15. новембар 2021. године - Србија одговоран и поуздан партнер НАТО

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да наша земља не тежи чланству у НАТО, али да настоји да одржи дијалог и сарадњу, нагласивши да Србија посебно цени став те организације о пуном поштовању наше војне неутралности.

Брнабић је, на отварању 101. Роуз-Рот семинара Парламентарне скупштине НАТО „Евроатлантске интеграције, партнерство за мир и даљи кораци у суочавању са преосталим изазовима на Западном Балкану“ у Скупштини Србије, указала на то да Србија гради позицију одговорног и поузданог партнера НАТО.

Она је оценила да је сарадња наше земље и те алијансе у протеклом периоду била добра, и навела да је Србија у сарадњи са НАТО успешно реализовала више од 40 пројеката.

Премијерка је истакла да је посебно задовољна имплементацијом пројекта који је усмерен на нову генерацију батерија заснованих на угљенику, које неће садржати литијум.

Председница Владе је, говорећи о регионалној сарадњи, нагласила да су мир и безбедност у региону основни услов за напредак сваке земље, али и за читав регион.

Било каква нестабилност у било ком делу утиче на читав регион, рекла је Брнабић и додала да Србија цени своје суседе и да доследно поштује политику немешања у унутрашња питања суседних земаља.

Она је оценила да Иницијатива „Отворени Балкан“ представља шансу за регион у виду јачања инфраструктуре, слободе кретања људи, робе, капитала и услуга, али и напоменула да та иницијатива није замена за евроинтеграције.

Премијерка је упутила позив свима на Балкану који нису приступили „Отвореном Балкану“, укључујући и Приштину, да се придруже, напоменувши да је тај позив стално отворен и да ће грађани земаља региона имати невероватно велике користи од ове иницијативе.

Брнабић је нагласила да Србија пружа пуну подршку Северној Македонији и Албанији за добијање датума за почетак преговора са Европском унијом јер су то више него заслужиле.

Ми у разговорима са партнерима из ЕУ увек истичемо да је у интересу просперитета региона да ове државе што пре добију датум за почетак преговора, али, такође, изузетно је важно да ЕУ ради са Босном и Херцеговином на томе да ни они не буду запостављени, рекла је она.

Премијерка је, говорећи о стању на Косову и Метохији, предочила да се Срби у покрајини свакодневно суочавају са безбедносним ризицима, а да је од почетка ове године забележено 115 етнички мотивисаних напада и девет упада специјалних полицијских јединица на север Космета.

Председница Владе је истакла да је посебно поражавајућа чињеница да су Високи Дечани сврстани међу седам најугроженијих локалитета културног наслеђа Европе.

Она је нагласила да у Приштини није видела спремност за дијалог, о чему говори све већи број напада на Србе и то што Приштина неће да испуни Бриселски споразум.

Неразумно је очекивати да идемо у преговоре око неког другог споразума, а да Приштина није испунила Бриселски, након толико година од потписавања, оценила је председница Владе.

Премијерка је навела да Србија има нерешена питања из прошлости, али да је усмерена на будућност и на одржавање мира.

Извор: www.srbija.gov.rs

Фото: Танјуг

 


12. новембар 2021. године - Важна улога Унеска за очување српске баштине на Космету

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да су тешки примери угрожавања српског културног, историјског и духовног наслеђа на Косову и Метохији доказ колико је битна улога Унеска у заштити и очувању баштине.

 

 

 

Брнабић је, на 41. заседању Генералне конференције Унеска у Паризу, нагласила да су четири драгуља српске средњовековне културне баштине на Космету – Високи Дечани, Пећка патријаршија, Грачаница и Богородица Љевишка, очувани захваљујући томе што су уписани на листу угрожене светске баштине, али да је још стотине локалитета и споменика угрожено.

 

Српска баштина на Косову и Метохији је од немерљиве важности не само за национални идентитет Србије, већ и као део цењене европске и светске баштине, подвукла је она.

 

Премијерка је указала на приврженост Србије основним принципима Унеска – дијалогу и консензусу, утемељеним у Повељи УН и Уставу Унеска, због чега се ми континуирано залажемо за деполитизацију ове организације.

 

Извор/Фото: www.srbija.gov.rs

Сви догађаји

 
Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова