Content Management Powered by CuteNews
МИСИЈА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ПРИ НАТО - БРИСЕЛ
| |     latinica | english  
Насловна

 

Manfred Worner Building, NATO HQ, 1110 Brussels, Belgium

Телефон: +32 2 707 79 81

Електронска пошта:

mission@serbianato.be 

mission.serbia.nato@mfa.rs


Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
 

Фотографски приказ Србије: аутор Драгољуб Замуровић

Састанак председника Србије Александра Вучића са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом

Брисел, 15. новембар 2017. године - Председник Србије Александар Вучић се данас у седишту НАТО састао са генералним секретаром Јенсом Столтенбергом.

Председник Вучић је том приликом изјавио да је Србија војно неутрална, али и да развија своју сарадњу са НАТО у оквиру Партнерства за мир јер је то значајно за све. Председник је на данашњем састанку затражио да снаге војне алијансе остану на Косову и Метохији.

"Замолио сам Јенса Столтенберга да, не само да не укидају снаге, већ да наставе присуство у несмањеном обиму на Косову и Метохији", истакао је председник Вучић на заједничкој прес конференцији са Јенсом Столтенбергом, након учешћа на састанку Савета НАТО.

"Захвалио сам Столтенбергу и чланицама НАТО на томе што одржавају мир и стабилност на КиМ, пре свега јединицама КФОР-а. Улога НАТО у осигурању сигурности и безбедности за наш народ, али и за наше светиње, је од изузетног значаја", рекао је председник Вучић.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг оценио је данас да снажна и просперитетна Србија значи више безбедности и стабилности у региону Западног Балкана, а сарадња са НАТО обезбеђује већу безбедност Србији и њеним партнерима у западној војној алијанси. Столтенберг је казао да партнерство НАТО и Србије напредује веома добро. Према његовим речима, нема контрадикције између војне неутралности и снажног партнерства Србије са НАТО. Подсетио је да постоји много партнера НАТО међу неутралним земљама. Столтенберг је изразио велико задовољство што је Србија понудила да буде домаћин идуће године за заједничке вежбе брзог реаговања на непогоде.

„Поздрављамо чињеницу да можемо да се састајемо на овакав начин, јер се НАТО и Србија суочавају са заједничким изазовима, а сарадња са НАТО може бити од користи за Србију и регион. Наше партнерство чини Србију безбеднијом и сигурнијом, а уједно и НАТО савезнике сигурнијим“, објаснио је Столтенберг. Он је указао на то да сваке године има више од 100 партнерских активности са Србијом и да НАТО ради и на реформи безбедносних институција Србије, обучава српске официре за мировне мисије. Столтенберг је поздравио напредак Србије ка ЕУ, посебно у времену када НАТО и Европска унија сарађују ближе него икада.

„Част ми је што сте у седишту НАТО и хвала на вашој личној посвећености евроатланској сарадњи која је незамењива за све наше грађане“, закључио је Столтенберг.

Извор: www.predsednik.rs


  Догађаји
 
Студијска посета полазника ВСБО институцијама НАТО и ЕУ

Брисел, 26. фебруар 2018. године - Седма класа полазника Високих студија безбедности и одбране (ВСБО) Војне академије Министарства одбране Републике Србије боравила је данас у седишту НАТО у Бриселу у оквиру студијске посете институцијама НАТО и ЕУ.

Током студијске посете Седишту НАТО, полазници ВСБО посетили су Мисију Р.Србије при НАТО где их је примио шеф Мисије амбасадор Миомир Удовички.

Такође, полазнике ВСБО примила је и заменица генералног секретара НАТО Роуз Готемелер.

 


Разговор амбасадора Удовичког са представницима медија из Р.Србије

Брисел, 06. децембар 2017. године – Шеф Мисије Р.Србије при НАТО, амбасадор Миомир Удовички, разговарао је данас са групом српских новинара који бораве у студијској посети седишту НАТО у Бриселу.

Том приликом, амбасадор Удовички упознао је новинаре "Блиц"-а, "Радио Београд"-а, "Курир"-а и "Танјуг"-а са главним елементима сарадње Србије и НАТО, те истакао посвећеност Србије даљем унапређењу партнерске сарадње са НАТО и очувању регионалне стабилности и безбедности. Посебно је указао да Србија, у складу са политиком војне неутралности, не тежи чланству у Алијанси, те нагласио значај сарадње са НАТО вођеном мисијом КФОР на КиМ, као главним фактором за очување мира и безбедности српског становништва у покрајини.


Разговори амбасадора Филиповића у седишту НАТО

Брисел, 23. новембар 2017. године - Током посете Бриселу, вршилац дужности помоћника министра за безбедносну политику амбасадор Бранимир Филиповић разговарао је у седишту НАТО-а са заменица генералног секретара НАТО Роуз Готемелер и помоћником генералног секретара НАТО-а за јавну дипломатију амбасадором Таканом Илдемом.

Током, разговора, размењена су мишљења о динамици реализовања конкретних договора о развоју партнерске сарадње, који су проистекли из недавне успешне посете председника Републике Александра Вучића седишту НАТО-а, разговора које је имао са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом и његовог учешћа на седници Северноатлантског савета.

Сви догађаји

 
Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова