Content Management Powered by CuteNews
МИСИЈА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ПРИ НАТО - БРИСЕЛ
| |     latinica | english  
Насловна
14. септембар 2021. године -- Селаковић: Партнерска сарадња Србије и НАТО

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић разговарао је данас са шефом НАТО Војне канцеларије за везу у Београду генералом Томазом Виталеом.

Селаковић је изразио задовољство међусобним разумевањем и редовним дијалогом Србије и НАТО и поручио да је наша земља заинтересована за даље унапређење партнерске сарадње, наставак политичког дијалога и практичне сарадње у свим областима од заједничког интереса.

Министар је подвукао да таквом партнерству посебан допринос даје лични однос председника Александра Вучића и генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга.

Шеф српске дипломатије захвалио је на позицији НАТО који поштује војну неутралност Србије и истакао да Србија и НАТО треба да наставе са даљим унапређивањем партнерске сарадње у заједничком интересу – а то је очување мира и стабилности у региону.

Саговорници су указали и на то да се крајем године навршава 15 година од када је Србија постала чланица НАТО програма „Партнерство за мир” и изнели спремност да се тај јубилеј обележи на одговарајући начин. Такође, додали су да је у току успешна имплементација другог циклуса Индивидуалног акционог плана партнерства (Individual Partnership Action Plan – IPAP) Србије и НАТО за период 2019-2021. годину.

Селаковић је нагласио да Србија подржава и високо цени ангажовање Међународних безбедносних снага КФОР на Косову и Метохији у спровођењу мандата који је утврђен Резолуцијом СБУН 1244, а који подразумева обезбеђивање стабилног и безбедног окружења и слободе кретања.

Изразио је очекивање да ће снаге КФОР задржати статусно неутрално постављање и проактивно деловати у циљу спречавања било каквог нарушавања безбедносне ситуације на терену.

Министар је указао да је безбедносна ситуација на КиМ и даље веома крхка, да се Срби на КиМ свакодневно суочавају са безбедносним ризицима. Указао је на континуиране претње и нападе на припаднике српске заједнице, њихову имовину, културно, историјско и духовно наслеђе, којих је 96 до сада у 2021. години.

С тим у вези, подсетио је на чињеницу да манастир Високи Дечани и његови монаси још увек морају да буду под сталним обезбеђењем припадника КФОР-а и посебно захвалио припадницима контингента оружаних снага Италије који су од 1999. године ангажовани на обезбеђивању ове средњевековне српске светиње.

Селаковић је саговорника информисао и о стању дијалога Београда и Приштине, напомињући да је наша страна испунила све преузете обавезе, док Приштина више од сто месеци одбија да спроведе све договорено с намером да процес дијалога врати на почетак.


Верзија за штампу
Сарадња Србија - НАТО
14. септембар 2021. године -- Селаковић: Партнерска сарадња Србије и НАТО
Значајни догађаји
Сарадња Републике Србије и Организације северноатлантског уговора - НАТО