Content Management Powered by CuteNews
МИСИЈА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ПРИ НАТО - БРИСЕЛ
| |     latinica | english  
Насловна
Састанак председника Србије Александра Вучића са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом

Брисел, 15. новембар 2017. године - Председник Србије Александар Вучић се данас у седишту НАТО састао са генералним секретаром Јенсом Столтенбергом.

Председник Вучић је том приликом изјавио да је Србија војно неутрална, али и да развија своју сарадњу са НАТО у оквиру Партнерства за мир јер је то значајно за све. Председник је на данашњем састанку затражио да снаге војне алијансе остану на Косову и Метохији.

"Замолио сам Јенса Столтенберга да, не само да не укидају снаге, већ да наставе присуство у несмањеном обиму на Косову и Метохији", истакао је председник Вучић на заједничкој прес конференцији са Јенсом Столтенбергом, након учешћа на састанку Савета НАТО.

"Захвалио сам Столтенбергу и чланицама НАТО на томе што одржавају мир и стабилност на КиМ, пре свега јединицама КФОР-а. Улога НАТО у осигурању сигурности и безбедности за наш народ, али и за наше светиње, је од изузетног значаја", рекао је председник Вучић.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг оценио је данас да снажна и просперитетна Србија значи више безбедности и стабилности у региону Западног Балкана, а сарадња са НАТО обезбеђује већу безбедност Србији и њеним партнерима у западној војној алијанси. Столтенберг је казао да партнерство НАТО и Србије напредује веома добро. Према његовим речима, нема контрадикције између војне неутралности и снажног партнерства Србије са НАТО. Подсетио је да постоји много партнера НАТО међу неутралним земљама. Столтенберг је изразио велико задовољство што је Србија понудила да буде домаћин идуће године за заједничке вежбе брзог реаговања на непогоде.

„Поздрављамо чињеницу да можемо да се састајемо на овакав начин, јер се НАТО и Србија суочавају са заједничким изазовима, а сарадња са НАТО може бити од користи за Србију и регион. Наше партнерство чини Србију безбеднијом и сигурнијом, а уједно и НАТО савезнике сигурнијим“, објаснио је Столтенберг. Он је указао на то да сваке године има више од 100 партнерских активности са Србијом и да НАТО ради и на реформи безбедносних институција Србије, обучава српске официре за мировне мисије. Столтенберг је поздравио напредак Србије ка ЕУ, посебно у времену када НАТО и Европска унија сарађују ближе него икада.

„Част ми је што сте у седишту НАТО и хвала на вашој личној посвећености евроатланској сарадњи која је незамењива за све наше грађане“, закључио је Столтенберг.

Извор: www.predsednik.rs


Верзија за штампу
Важно