Content Management Powered by CuteNews
МИСИЈА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ПРИ НАТО - БРИСЕЛ
| |     latinica | english  
Насловна
Демилитаризација вишка убојних средстава

Крагујевац, 12. октобар 2016. године – У Техничком ремонтном заводу у Крагујевцу свечано је отворен Пројекат демилитаризације вишка убојних средстава и унапређења капацитета ТРЗ Крагујевац под окриљем НАТО Повереничког фонда. Свечаности су присуствовали министар одбране Зоран Ђорђевић са сарадницима, заменик помоћника генералног секретара НАТО за политичке односе и безбедносну политику Џејмс Апатурај, амбасадори земаља донатора и представници НАТО Агенције за подршку и набавке, која реализује пројекат.

Захваљујући званицама и донаторима на уложеним средствима, министар одбране Зоран Ђорђевић је истакао да је почетак реализације пројекта подразумевао испуњење великог броја предуслова који су показали способност капацитета Војске Србије и Техничко ремонтног завода за извршење делаборације и уништења вишкова муниције, што, пре свега, води повећању безбедности грађана Србије.

- Пројекат је формално покренут још у јулу 2013. године када је започето прикупљање средстава за извршење тог значајног задатка, а завршено недавним потписивањем правног оквира за његову имплементацију. Стварање услова за безбедни смештај и чување вишка муниције представља један од приоритета Министарства одбране и Војске Србије. Током последњих десетак година, предузети су додатни напори у изградњи и осавремењивању објеката инфраструктуре и уништавање вишкова убојних средстава који су препознати као велики безбедносни проблем и ризик. Тиме је исказана решеност Републике Србије да се не понови несрећа која се догодила пре десет година у Параћину. Наш основни циљ јесте подизање ефикасности система управљања залихама и смањења ризика штетног утицаја на окружење. Проблем вишкова убојних средстава решаван је првенствено сопственим снагама, а коришћени су и расположиви механизми међународне помоћи. Један од механизама који су омогућили постизање значајних резултата у овој области била је и сарадња под окриљем НАТО Повереничког фонда, рекао је, између осталог министар Ђорђевић.

Република Србија користила је до сада механизме НАТО Поверилачког фонда у наведене сврхe у два наврата: 2003. године на пројекту решавања вишкова малог и лаког стрељачког наоружања и у периоду од 2005. до 2007. године на пројекту уништавања противпешадијских мина.

- Активностима Повереничког фонда обезбеђена је потребна подршка за прикупљање недостајућих средстава за реализацију тог значајног пројекта, а све са циљем да се задаци реализују у складу сa најсавременијим безбедносним и еколошким стандардима. Реализација овог пројекта допринеће подизању капацитета Техничког ремонтног завода, што ће додатно утицати и на позиционирање Завода као центра за делаборацију муниције у региону. Уверен сам да ће Србија, заједно са својим партнерима на Пројекту овај значајни задатак успешно да изврши,  рекао је министар Ђорђевић.

Присутнима се обратио и заменик помоћника генералног секретара НАТО за политичке односе и безбедносну политику Џејмс Апатурај који је истакао да је Војска Србије протеклом сарадњом са Поверилачким фондом недвосмислено показала да схвата велики значај безбедног уиништавања вишкова муниције.

- И Србија је попут других земаља региона имала прилику да увиди опасност која долази од муниције и експлозивних средстава који се небезбедно чувају. Ова институција ће својим активностима допринети да се вишкови муниције униште на безбедан начин, чиме се повећава сигурност свих грађана. Ово је такође, још једна прилика да се сагледају сви облици сарадње између Србије и НАТО, рекао је Џејмс Апатурај.

Пројекат "Демилитаризацијa вишкова убојних средстава кроз НАТО поверенички фонд" иницирало је Министарство одбране крајем 2011.године, а за реализацију пројекта одређена је НАТО Агенција за подршку и набавке (NSPА). У септембру 2015. године је потписан, а крајем фебруара 2016. године у Скупштини Србије и ратификован Споразум о пружању логистичких услуга између Владе РС и НАТО Организација за подршку и набавке (NSPА). Овај споразум покрива шири аспект сарадње у области логистике, а један његов сегмент се односи и на сарадњу у оквиру повереничких фондова. У складу са Споразумом за реализацију пројекта демилитаризације у марту 2016. године потписан је Имплементациони споразум између Министарства одбране и NSPА. Предвиђено трајање пројекта је две године, а реализоваће се фазно у Техничком ремонтном заводу у Крагујевцу. Реализацијом пројекта планирано је уништавање преосталих вишкова убојних средстава који тренутно износе око 784 тоне.Финансијска средства за реализацију пројекта процењена су на око 3,4 милиона евра и биће утрошена на делаборацију убојних средстава, унапређење капацитета ТРЗ Крагујевац за безбедну реализацију пројекта, као и административне трошкове NSPA.

Земље донатори у оквиру досадашње реализације пројекта су: САД, Велика Британија, Швајцарска, Италија, СР Немачка, Ирска, Мађарска, Чешка, Норвешка, Турска и Словачка. Укупна до сада прикупљена донаторска средства износе око 1,6 милиона евра. У реализацији пројекта планира се и допринос Републике Србије у обиму до 450.000 евра кроз финансирање рада ТРЗ Крагујевац. Паралелно са процесом демилитаризације, а са циљем стварања услова за унапређење капацитета ТРЗ Крагујевац, вршиће се и набавка опреме и алата, санитетског и ватрогасног возила, средстава интегралног транспорта, као и обука особља. Кроз реализацију овог пројекта стварају се додатне претпоставке за позиционирање ТРЗ Крагујевац као регионалног центра за демилитаризацију муниције.

Данашња церемонија представља доказ спремности и отворености Републике Србије за сарадњу и развој добрих односа са партнерским земљама и организацијама, усмерен ка минимизацији безбедносних ризика и унапређењу регионалне стабилности. У том смислу значајна је и донација санитетског возила и виљушкара НАТО Агенције за подршку и набавке, уручена у Техничком ремонтном заводу.

У име земаља донатора присутнима су се обратили и амбасадори Велике Британије Денис Киф, САД Кајл Скат и Италије Ђузепе Манцо, као и представник НАТО Организације за подршку и снабдевање Орхан Муратли, помоћник генералног менаџера за логистику.

Извор: www.mod.gov.rs


Верзија за штампу
Догађаји
Учешће амбасадора М. Удовичког на обележавању 60. година НАТО програма SPS
Састанак SEEGROUP у Бриселу посвећен вежби „Србија 2018“
Амбасадор Филиповић разговарао са замеником помоћника генералног секретара НАТО-а Џејмсом Апатурајем
Делегација SEEGROUP посетила Републику Србију
Успешно одржана међународна теренска вежба управљања последицама ванредних ситуација „СРБИЈА 2018“
Разговор амбасадора Удовичког са делегацијом НС РС
Студијска посета полазника ВСБО институцијама НАТО и ЕУ
Разговор амбасадора Удовичког са представницима медија из Р.Србије
Разговори амбасадора Филиповића у седишту НАТО
Састанак председника Србије Александра Вучића са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом
Састанак председника Александра Вучића са заменицом ГС НАТО Роуз Готемелер
Састанак министра Вулина са заменицом ГС НАТО
Очување мира заједнички интерес Србије и НАТО
Србија наставља политику војне неутралности
Уз подршку НАТО, српски научници предводе истраживачки пројекат за развој комерцијалне производње биогорива из алги
Разговор амбасадора Удовичког са представницима медија из Р.Србије
Састанак председника Србије А.Вучића са заменицом ГС НАТО Р. Готемелер
Партнерство Србије са НАТО значајно унапређено
Студијска посета полазника ВСБО институцијама НАТО и ЕУ
Саопштење ГС НАТО Ј.Столтенберга поводом несреће у Техничко-ремонтном заводу у Крагујевцу
Састанак премијера А.Вучића са ГС НАТО Ј. Столтенбергом у Давосу
Хеликоптером КФОР изведена медицинска евакуација новорођене бебе из Приштине за Београд
Србија фактор стабилности у региону
НАТО поштује војну неутралност Србије
Разговори о досадашњој примени Индивидуалног акционог плана партнерства Србија – НАТО у Бриселу
ОГЛАС ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЦИЉУ ОТУЂЕЊА НЕПОКРЕТНОСТИ
Министри спољних послова и одбране примили заменика помоћника генералног секретара НАТО
Стабилност на Западном Балкану заједнички интерес Србије и НАТО
Демилитаризација вишка убојних средстава
Србија и НАТО имају коректне партнерске односе
Консултације у Седишту НАТО
Састанак званичника МСП-а са делегацијом ПС НАТО
Србија неће мењати политику војне неутралности
Министар Дачић разговарао са генералом Петером Павелом
Председавајући Војног комитета НАТО у посети Србији
Кфор има кључну улогу у заштити српског народа на Космету
Сарадња са НАТО у интересу Србије
Сусрет министара Дачића и Гашића са генералним секретаром НАТО Столтенбергом
(ВИДЕО) - Заједничка конференција за медије премијера Александра Вучића и генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга (Београд, 20 новембар 2015. године)
Генерални секретар НАТО допутовао у Београд
Посета чланова SEEGROUP Београду
Начелник Генералштаба Vojske Srbije разговарао са новим командантом КФОР-а
Министар одбране Братислав Гашић у посети НАТО Команди здружених снага у Напуљу
Састанак SEEGROUP посвећен борби против тероризма и феномену страних бораца из региона Западног Балкана
Србија за развој сарадње са НАТО кроз Партнерство за мир
Гашић и Стаматопулос о сарадњи Србије и НАТО
Састанак начелника Генералштаба Војске Србије и команданта КФОР-а
SEEGROUP панел-дискусија на тему стратегијских комуникација и јавне дипломатије
Начелник Генералштаба Војске Србије на састанку Војног комитета НАТО
Посета Србији председавајућег Војног комитета NATO
Министри Дачић и Гашић у посети Седишту НАТО-а у Бриселу
Састанак SEEGROUP посвећен активностима српског председавања ОЕБС
Посета Србији команданта Здружених снага НАТО Напуљ, адмирала Марка Фергусона
Састанак председника Владе Р.Србије А.Вучића са генералним секретаром НАТО Ј.Столтенбергом
Министар Дачић поздравио усвајање IPAP између Р.Србије и НАТО
Генерални секретар НАТО Ј.Столтенберг поздравио усвајање IPAP између Р.Србије и НАТО
Србија председавајућа SEEGROUP у 2015. години